Restaurace U Doušů v obci Kravaře je prostě skvělá

  • restaurace u doušů kravaře

Na cestě mezi městy Úštěk a Česká Lípa je výborná restaurace U Doušů, kde se dobře najíte jak v týdnu tak i o víkendu.

Restaurace U Doušů

V této, opravdu hojně navštěvované restauraci, jsme byli již před pár lety při cestě z Muzea čertů v Úštěku do Pekla u České Lípy. Už tehdy se nám zde moc líbilo, pro děti je zde i taková mini zoo – pávi, koza, holubi, slepice a dřevěné prase :) Pokud sedíte u jídla venku, kde je to poslední možnost, když je v restauraci plno, což je stav běžný, pak na zvířátka koukáte celou dobu.

Stavili jsme se zde s dětmi i tuto sobotu, naštěstí jsme přijeli v půl 12, takže jsme volné místo u stolu našli. Bohužel pro kuřáky je vyhrazena celá část restaurace a také lze kouřit venku, nekuřáci sedí pouze v menší “zimní zahradě”, kde je celkem zima, takže bundy raději doporučuji nesundavat a může se vám stát, že pokud sem přijede víc lidí, jako třeba včera autobus snad s 30 turisty, pak vás i s plným talířem přesunou do hlavní restaurace – plně kuřácké.

To je ale asi jediná výtka, protože ze opravdu vaří výborně, ceny jsou spíše nízké, porce velké a kofola točená bez chyby.

Obsluha je vtipná a potom, co si objednáte z denního menu včetně nealko piva, paní hostinská řekne “nepivo”, tak to mě pobavilo a když si pán u vedlejšího stolu objednal kofolu, polévku a hlavní jídlo, opět hláška “krásná práce”. No to už pak musí chutnat každému :)

Když jsem při odchodu zašel na wc, tak tam jsem se taky zasmál, když jsem četl toto:

Polez ven, zbabělče, jdeš jenom čůrat :)

Parkování je možné cca 50m od restaurace na menším parkovišti přes ulici.

Pokud nevíte, kde dobře najít na trase Litoměřice – Úštěk – Zahrádky u České Lípy nebo pokud jedete autem z Ústí nad Labem směr Malé Březno – Zubrnice – Úštěk a Česká Lípa, pak U Doušů se určitě stavte, tak dobře jste si ještě určitě nepochutnali.

My na kančí svíčkovou a 3 velké borůvkové knedlíky vzpomínáme ještě teď :)

Foto galerie

Sdílejte článek s přáteli
  • 44
  •  
  •  
  •  
By |2017-02-26T17:36:57+00:00Květen 17th, 2016|Restaurace|

2 komentáře

  1. Pavel 2.7.2017 v 18:12

    Po delším čase jsme opět přijeli k Doušům předem natěšeni na vždy dobré jídlo – bylo 1. července 2017, začínaly prázdniny. Objednávka: kančí guláš, kančí pečeně se špenátem a bramborovým knedlíkem, španělský ptáček s rýží, bramborové knedlíky plněné uzeným… A pak přišlo zklamání. Oproti dřívějšku šlo o naprosto podprůměrná jídla jako by z dávné minulosti z těch restaurací, v nichž vařili lidé bez nápadu a kuchařské lásky. Guláš byl „vodový“, bez šmaku a šmrncu, navíc v něm bylo příliš mnoho majoránky. Pečené kančí nebylo z pečeně nakrájené plátky, ale pár kousků snad z plece, a především příliš mnoho jalovce – ten kdo tato jídla vařil, tak si nejspíš opakoval jakési podivné pravidlo, že „do guláše patří majoránka, ke zvěřině jalovec“, ale výsledek je počínání byl nechutný. Špenát byl navíc nahořklý a s většími kusy příliš verlkého množství česneku, a co bylo nejhorší, bramborové knedlíky pocházely evidentně ze směsi. Kdo se ten den pohyboval v kuchyni by zasloužil vařečkou. Za cenu z jídelníého lístku, ale vzhledem k pověsti hospůdky, si host zasloužily mít bramborové knbedlíky z brambor a nikoli ze směsi. Ještě horší to bylo s těmi plněnými. Evidentně byly přibarvené dožluta, což působilo bizarně, a hlavně ohřáté v mikrvlne, protože měly „okraje“. A náplň? Cosi divně uzeného a umletého! Španělský ptáček byl velikosti spíše kanárka a válel se v jakési světlé „omajdě“ bez šmaku, naopak chuti nevýrazné až divné. Takhle vaří někdo, kdo musí vařit z povinnosti a nikdy vařit příiliš neuměl. Pan Douša v ten den zcela jistě nevařil, byť to v lokálu bylo napsáno křídou na tabuli. Takové „nejídlo“ by z kuchyni on nikdy nevydal! Nestěžovali jsme si, bylo by to zbytečné dohadování, pouze víme, že k Doušům asi dlouho nepojedeme. Za nás dne 1. července 2017 palec dolů a dokonce varování.

  2. Venuše 25.9.2018 v 8:24

    U Doušů jsme vždy měli jídlo skvělé a chutné. Zastavujeme se zde už přes dvacet let po cestě z Jizerských hor, Liberce a Zákup. Vždycky tam mají dobrou náladu a svůj osobitý humor, to když přinesou řidiči točenou kofolu se slovy:“Jedna bžunda pro blbouna.“ Blboun je soustrastný výraz pro toho chudáka, co musí řídit. Líbí se mi, že zde vaří česká jídla, která se z mnohých hospod vytratila, jako je nejlepší koprovka na světě, knedlíky s parádou, znojemská jako od maminky. Nepoužívají cizí slova v jídelníčku, kterými se to dnes všude jen hemží. Na nic si nehrají, prostě dobře vaří a to je důležité a taky mají dobrou náladu. Přeji jim hodně zdraví, abychom se u nich mohli opět zastavit. Ven.

Napsat komentář