Židovská kuchyně – pokračování cestopisu z Třebíče

  • Židovská kuchyně Třebíč

Musíte držet košer tradici, nakupovat košer potraviny, naučit se postup vaření, nakoupit dvoje nádobí (mléčné a masité) na běžný provoz a dvoje nádobí na svátek Pesach. Ze zvěře je absolutně zakázáno konzumovat vepře, koně, úhoře, jesetera a krev jakéhokoli zvířete.

Velmi přísně se dodržuje pravidlo oddělování jídel masitých od jídel obsahujících mléko. Zachovávají se i určité stanovené odstupy při konzumaci takto různých typů jídel. Konkrétně po konzumaci čehokoli, co obsahuje jen ždibec masa, se nesmí po dobu šesti hodin pít a jíst nic mléčného a mléka obsahujícího, včetně mléka samotného. Po mléčném jídle se zase nesmí celou hodinu jíst hovězí.

Při zpracování navzájem dle pravidel neslučitelných potravin se používají různé sady nádobí, skleničky, příbory ale i třeba různé utěrky. Zvířata musí speciálně vyškolený řezník usmrcovat vždy jedním řezem, který přetne krční tepnu a jícen, aby zvíře rychle vykrvácelo a netrpělo zbytečnou bolestí a stresem. Nůž na rituální porážku má dlouhé ostří a nemá špičku, aby zvíře řezník nemohl zapíchnout. Pokud řezník nepodřízne zvíře jedním řezem, maso již není košer, ale mohou ho konzumovat ostatní lidé. Proto má obvykle košer řezník smlouvu s běžným řezníkem na dodání masa, které není košer.

Hamanovy uši

Hamanovy uši

Skříň 1

Skříň 1

Skříň 2

Skříň 2

Kamna

Kamna

Skříň 3

Skříň 3

Decimálka

Decimálka

Stůl

Stůl

Rituály

Rituály

Zvířata čistá a nečistá

Zvířata čistá a nečistá

Košér restaurace

Košér restaurace

Košér obchody

Košér obchody

Recept

Recept

Booking Třebíč

Ubytování v Třebíči

Sdílejte článek s přáteli
  • 1
  •  
  •  
  •  
By |2018-10-10T11:59:36+00:00Listopad 8th, 2018|Tipy na výlet, Vysočina|

Napsat komentář